zondag 30 januari 2011

Waarom dierenartsen zwijgen

zondag 30 januari 2011
In de jarige tachtig begon het hondenvechten weer populair in Nederland te worden. Er werden zelfs tijdschriften uitgegeven voor de liefhebbers van deze bloedsport. Deze tijdschriften stonden vol met advertenties voor Amerikaanse pitbull terriërs en vertalingen van artikeltjes uit gelijksoortige Amerikaanse of Engelse tijdschriften. Verder werd alles wat in Nederland over pitbulls in het openbaar werd gezegd erin afgedrukt. Het was een soort waarschuwingssysteem: die moet je in de gaten houden.

Onderstaand is een artikeltje uit zo'n Nederlands tijdschrift voor hondenvechters pitbull-liefhebbers met de titel: Een geladen pistool. Het zou een vertaling zijn van een artikel van Stratton maar wij hebben het origineel nooit gevonden dus kunnen dat niet bevestigen. Pitbulls worden vaak vergeleken met geladen pistolen omdat ze elk moment kunnen afgaan.

Het artikel is in feite een instructie hoe je een dierenarts die de waarheid over pitbulls in het openbaar durft te vertellen, aanpakt:  je gaat gewoon even langs voor een goed gesprek. Met pitbull. En dan zal je zien dat zo'n dierenarts best voor rede vatbaar is.

Het meest opmerkelijke is dat Stratton het eigenlijk helemaal eens is met de dierenarts die de pitbull omschrijft als een geladen pistool. Stratton vindt, bijvoorbeeld, dat je een pitbull altijd aan de lijn moet houden want het is nu eenmaal zijn instinct om te vechten. Bovendien weet je alleen zeker dát een pitbull zal gaan vechten maar niet wánneer. Het gebeurt meestal onverwachts, zonder waarschuwing; of, anders gezegd, de pitbull is een geladen pistool, klaar om af te gaan. Precies wat de dierenarts zei dus.Klik op de afbeelding om te vergroten.

 
Design by Tegenpitjes