woensdag 22 december 2010

Hond vooral fataal voor familie van baasje

woensdag 22 december 2010
Het einde van het jaar nadert, dus tijd voor een terugblik op de fatale hondenaanvallen in Europa van het afgelopen jaar.

We zagen in 2010 een forse toename van fatale hondenaanvallen en dat kwam niet onverwachts. In Nederland zien we een explosie van  gevaarlijke hondenrassen op straat, dus kun je er vanuit gaan dat dat in de rest van Europa ook zo is. De hond als wapen is zeer populair momenteel.

Zagen we in de periode 2006-2009 gemiddeld nog 8 fatale hondenaanvallen, in 2010 ging dit omhoog naar 14. (Dit aantal gaat misschien nog omhoog want er was nog een incident in België waar we de officiële doodsoorzaak nog niet van op het internet hebben gevonden.)

Er is wel één lichtpuntje: de slachtoffers waren voornamelijk (85%) de eigenaar van de hond en zijn familieleden. De kans dat je door een vreemde hond wordt gedood, is dus bijzonder klein. Slechts in twee van de incidenten was het slachtoffer een vreemde voor de hond.

Van de slachtoffers was 57% een kind; ze waren allemaal familie van de eigenaar en allemaal jonger dan vier jaar. Het betrof 2 nichtjes en 6 eigen kinderen.

Wat deze cijfers wel aantonen, is dat een aanlijn- of muilkorfplicht een prima middel is om het publiek te beschermen, maar dat dit het merendeel van de dodelijke slachtoffers niet zal voorkomen. Honden dragen thuis nou eenmaal geen muilkorf en zitten niet aan de riem.

Het jaar begon met een bizar incident in Slovenië. Dr.Saso Baričević (of Sasa, het was een transsexueel) had twee jaar gevochten om zijn drie bullmastiffs terug te krijgen. Deze waren in 2006 in beslag genomen omdat ze een voorbijganger ernstig hadden verwond. De overheid gaf de honden in juni 2009 uiteindelijk toch terug, ondanks het feit dat ze tijdens hun verblijf in het asiel ook nog een medewerker van het asiel hadden gebeten. Een typisch geval van boontje komt om zijn loontje, en wie de veiligheid van anderen niet eert, is nu eens zelf de sigaar.

In april kwam de Amerikaanse bulldog binnen op de lijst, met stip en een waarschuwing van de lijkschouwer.

In dezelfde maand maakte in Duitsland de husky zijn reputatie als wiegendief weer eens waar. Het ging hier om een kruising met een herdershond en dat is zorgwekkend, want kruisingen zijn nu eenmaal altijd moeilijker te herkennen dan echte rashonden. Dit is een foto van de dader die na enkele weken op het internet verscheen. Hij is waarschijnlijk herplaatst want mensen stonden in de rij om deze hond te adopteren. Zo'n heerlijke babykiller, wie wil dat nou niet in huis?Een Mechelaar die voor het pak- en bijtwerk werd afgericht, doodde in mei, in Frankrijk, het zoontje van de eigenares.

In oktober doodden een groep honden een man en een vrouw in Spanje. Er waren geen getuigen maar ongeveer twintig agressieve honden werden opgepakt. Een aantal van deze honden was van de man. De vrouw was waarschijnlijk op bezoek bij de man. Het vond plaats in een soort tentenkamp voor daklozen. De honden waren mager en slecht verzorgd.

Net als in de periode 2006-2009 waren rottweilers en hun kruisingen de ergste killers met 5 van de 14 dodelijke slachtoffers (35%). Slechts in één incident was het slachtoffer een vreemde voor de hond. Bij dit incident in Spanje was ook een kruising rottweiler/pitbull betrokken.

Tegenpitjes wenst alle bezoekers van onze blog prettige feestdagen en een veilig nieuw jaar en dat we maar veel van hieronder afgebeelde soort honden mogen tegenkomen.


Zo zien we ze graag!


Het volledige rapport op scribd dot com.
 
Design by Tegenpitjes