zondag 11 december 2011

Online hondenvechterssyndicaat opgerold

zondag 11 december 2011
De Filipijnse politie heeft een buitenlands syndicaat van online-hondenvechters opgerold. Er werden 6 Zuid-Koreanen en 17 Filipijnen gearresteerd op een afgelegen boerderij. De politie nam 250 pitbulls in beslag.

De gevechten werden opgenomen en over het internet uitgezonden. Mensen konden de gevechten tegen betaling online bijwonen. De honden moesten vechten tot de dood. Het is nog niet duidelijk of er door de toeschouwers ook gegokt kon worden.

De Filipijnen hebben wel vaker bendes van hondenvechters opgepakt maar dit is de eerste bende die zo georganiseerd en high-tech bezig was.

Leden van dierenrechtenorganisatie de “Animal Kingdom Foundation” hebben de politie geholpen met het oppakken van de bende.

Nou was er enige jaren geleden in de VS een wet aangenomen die het maken en verkopen van video's waarin dieren gekweld worden, verbood. (Aanleiding waren de zogenaamde crush video's, misselijk makende filmpjes van vrouwens die kleine diertjes onder hun hoge hakken verbrijzelen.) Echter, de implementatie van die wet is met succes aangevochten door niemand minder dan Robert Stevens, auteur van “Dogs of Velvet and Steel”, een soort bijbel voor hondenvechters. Hij was in 2005 veroordeeld voor het maken en verkopen van video's van hondengevechten. Die video's hadden volgens hem een educatief doel. Nadat het hoge gerechtshof in de VS oordeelde dat de wet een beperking van de vrijheid van meningsuiting is en niet in overeenstemming met de grondwet, is Stevens weer vrijgesproken. Het verspreiden van dit soort video's is in de VS dus momenteel niet verboden. In Nederland hebben we helemaal geen speciale wetgeving voor dit soort (online) praktijken.

Hondenvechten is in Nederland in ieder geval wel verboden en ook in de Phillepijnen valt dit onder de dierenwelzijnswet. De opgepakte hondenvechters kunnen een celstraf tegemoet zien. Het zal een makkelijk proces zijn want het bewijs staat op hun computers!


Bron: gulfnews
 
Design by Tegenpitjes