zaterdag 21 mei 2011

TV shows slecht voor honden

zaterdag 21 mei 2011
Technieken die in TV shows worden toegepast om honden te trainen zijn belachelijk en doen meer kwaad dan goed. Tot deze conclusie kwamen gedragsdeskundigen van de universiteit van Bristol in 2009.

Training die gericht is op vermindering van dominantie is waardeloos en kan de agressie zelfs erger maken. Het handhaven van zijn positie in een roedel is voor een hond geen motivatie voor zijn gedrag. In tegenstelling tot wat veel hondentrainers geloven, proberen honden die agressief zijn niet hun positie in de roedel te bepalen of te verdedigen.

Hondeneigenaren instrueren om eerst zelf te eten en dan pas de hond te eten te geven, of eerst zelf de deur uit te lopen, heeft geen invloed op de perceptie die een hond heeft van de relatie met zijn eigenaar. Het leert een hond slechts wat hij in deze specifieke situaties kan verwachten.

Nog erger zijn technieken waarbij de hond op de grond wordt gedrukt, bij de bek wordt vastgegrepen, of met harde geluiden wordt belaagd. Dit maakt honden nerveus, meestal over hun baas, en kan de agressie zelfs doen escaleren.

Volgens dr Rachel Casey, gedragsdeskundige van de universiteit van Bristol, is het idee dat elke hond een aangeboren verlangen heeft om mensen en andere honden te domineren gewoon belachelijk. Ze ziet vaak honden die met deze, van de TV overgenomen, foute technieken zijn afgericht.
"Deze honden zijn vaak erg bang wat weer tot agressie naar mensen kan leiden."

De bevindingen van het onderzoeksteam worden onderschreven door Mandy Blake van de organisatie van hondentrainers in  Bristol. "Honden moeten met beloningen worden getraind. Onze methodes zijn aardig, eerlijk en effectief."


Tegenpitjes: Maar ja, hiermee kun je geen spannende TV show maken. En daar draait het tenslotte om: geef het publiek wat het wil. Het welzijn van de hond is minder belangrijk voor programma makers.


Lees meer op: this is bristol
 
Design by Tegenpitjes