zaterdag 1 januari 2011

Update Fatale Hondenaanvallen 2010

zaterdag 1 januari 2011
We waren er al bang voor toen we de vorige post over fatale aanvallen in 2010 schreven: misschien is er in de laatste week van december nog een aanval. En dat is dus inderdaad het geval geweest.

Een vrouw in London is doodgebeten door de "Belgische mastiff" van haar huurbaas. De eigenaar van de hond zou het pand onderverhuren en zelf ergens anders zijn gaan wonen. Zijn twee honden had hij echter achtergelaten. Ze brachten de meeste tijd in de tuin door. Buren waren als de dood voor het beest dat minstens 50 kilo woog. (Wat zullen ze blij zijn dat hun kindertjes niet het slachtoffer zijn geworden!!) Het slachtoffer was dus weer geen vreemde, hond en slachtoffer  woonden in hetzelfde huis.

De politie trof de vrouw nog levend en vechtend met de hond aan en schoten de hond dood. Het is niet duidelijk hoe lang ze gewacht hebben met schieten en, of sneller schieten het leven van de vrouw had kunnen redden. Meestal moet de politie namelijk eerst uitvoerig overleggen voordat ze een hond doodschieten.

De Engelse wet biedt weinig mogelijkheden voor vervolging wanneer een hondenaanval op prive terrein plaatsvindt, dus is het onwaarschijnlijk dat dit voor de rechter komt. De eigenaar is overigens ook gearresteerd voor het telen van cannabis maar we weten niet of hij dat op dit adres deed. (Voorspelling: als hij geen verbod op het houden van honden krijgt, zal hij binnen de korste keren weer een paar nieuwe gevaarlijke honden bezitten!)

We hebben ook een probleem met dit incident: de Belgische Mastiff is uitgestorven en geen erkend ras dus hoe moeten we de hond op onze lijst fatale aanvallen registreren?


Yahoo kon, vóór deze aanval plaatsvond, slechts twee resultaten vinden voor "Belgium Mastiff".


De ene website is een algemene hondensite waarop we lezen dat de Belgische Mastiff is uitgestorven maar dat er in België een aantal fokkers bezig zijn om het ras terug te fokken.


De enige andere Engelstalige website heeft wat  informatie van zo'n Belgische fokker. Daar lezen we dat deze honden NIET AGRESSIEF zijn, en dat ze vroeger als trekhond werden gebruikt. Dat klinkt prachtig maar is natuurlijk onzin: ALLE HONDEN van een redelijk formaat werden vroeger als trekhond gebruikt.


Mastiffs zijn van oorsprong oorlogshonden. Ze moesten eerst met de honden van het vijandelijk leger vechten, daarna moesten ze de paarden van de vijand aanvallen en als de ruiter vervolgens op de grond viel, moesten ze die ook aanvallen. All-round agressief dus. En als er niet gevochten werd dan mochten ze ook nog de karren met legermateriaal trekken.

Zover wij weten is de Belgische Mastiff momenteel niet erkent als ras (suspended) en daarom registreren we deze fatale aanval onder kruising mastiff.

Dit is een foto van de dader die door journalisten van de facebookpagina van de eigenaar is gehaald. Het lijkt een bandog (kruising pitbull en mastiff) te zijn.

 Maar mijn baasje is heel lief hoor.

Dan heeft er in begin december 2010 nog een incident plaatsgevonden in Borgerhout, België. Een vrouw trof haar moeder en stiefvader dood in huis aan; de lichamen waren door de vier honden van het stel gedeeltelijk opgegeten. De dochter dacht dat de honden in ieder geval voor de dood van haar stiefvader verantwoordelijk waren, maar we hebben hiervan nog steeds geen officiële bevestiging gezien.  Het feit dat het zo lang duurt voor het bevestigd wordt, wekt de indruk dat er misschien toch sprake van een misdrijf was.
(Vergelijk dit, bijvoorbeeld, met het incident in oktober 2010 in Spanje toen twee daklozen door een groep honden werden doodgebeten. In eerste instantie vroeg men zich toen ook af of de slachtoffers elkaar eerst om het leven hadden gebracht en de honden slechts de lijken hadden aangevroten. Al binnen enkele dagen was bekend dat de honden de doodsoorzaak waren.)


We wachten het nog even af voor we de lijst fatale hondenaanvallen 2010 definitief maken.
 
Design by Tegenpitjes