maandag 21 september 2009

Pakistaanse hondenvechters

maandag 21 september 2009
De BBC heeft onlangs een radio-programma gemaakt over hondenvechten door Aziatische immigraten, voornamelijk van Pakistaanse en Afghaanse afkomst.

In 2007 werden 26 mannen veroordeeld voor het deelnemen aan georganiseerde hondenvechterij. Het was één van de grootste bendes die ooit in de UK is opgerold. Een overijverige agent kwam de bende op het spoor toen hij honden hoorden blaffen en janken. Opmerkelijk was dat het hier om hondenvechters van Pakistaanse afkomst ging.

Een aantal van deze Pakistaanse hondenvechters wonen in Engeland en bezitten in Pakistan één of meerdere vechthonden. De honden worden verzorgt door mensen ter plaatse die ervoor betaald krijgen. Af en toe vliegen de hondenvechters naar Pakistan om daar een hondengevecht bij te wonen. Die gevechten worden opgenomen en de opnames worden in Engeland verhandeld.

In Pakistan is het hondenvechten niet zo'n wrede en bloeddorstige sport. De honden doen meer aan worstelen en de eigenaren proberen te voorkomen dat de honden ernstig gewond raken. Het zijn dan ook geen pitbulls waar ze mee vechten. Wanneer de Pakistanen echter in Engeland zijn dan gebruiken ze wel altijd pitbulls en vechten ze volgens de Amerikaanse regels: doorgaan tot één van de honden het opgeeft, ongeacht de verwondingen die de honden hebben.

De Pakistanen beweren dat hondenvechten onderdeel is van hun cultuur, een traditie en daarom moeten wij er begrip voor hebben. (Net zoals levende geitjes van een toren gooien of stierengevechten dus. De Amerikaanse hondenvechters voeren dit ook altijd als argument aan: het is traditie, het is hun cultuur en dus mag je het niet verbieden. ) Bovendien, zo vinden sommigen, de honden houden van vechten dus het is niet wreed.

Volgens de Engelse dierenbescherming is het hondenvechten in de laatste 3 jaar met 400% toegenomen. Ze denken dat er zeker één maal per week een groot landelijk gevecht wordt georganiseerd waar enorme bedragen omgaan.

Het fokken van vechthonden blijkt erg lucratief te zijn. Voor een puppy van een vechthond betaal je al snel 900 pond. Een pitbull krijgt vaak grote nesten van 10-12 pups en dat twee maal per jaar. Tel uit je winst, die je lekker zwart in je zak kan stoppen.

Voor het bestrijden van de hondenvechterij is in Engeland maar weinig geld beschikbaar. Het is erg kostbaar o.a. omdat het zoveel kost om al die honden in beslag te nemen. Hoeveel geld denk jij dat Nederland, in het huidige economische klimaat, voor het bestrijden van hondenvechterij over zal hebben?

Het radioprogramma is hier nog steeds te beluisteren.
 
Design by Tegenpitjes